Miért fontos a páraelszívó teljesítménye?

LÉGSZÁLLÍTÁS

Fontos, hogy a páraelszívók légszállítására vonatkozó adatot általában, a szabad kivezetés esetén elért legnagyobb teljesítményre vonatkoztatva adják meg a gyártók. A páraelszívók teljesítményét és hatékonyságát egy ide vonatkozó EN61591 szabvány tárgyalja részletesen, így annak érdekében, hogy megfelelően összehasonlíthassuk két páraelszívó teljesítményét, érdemes meggyőződni arról, hogy a szabványban meghatározott feltételeknek is megfelel-e a készülék. Miért is fontos a megfelelő légszállítás? Sokan azt gondolják, hogy a páraelszívó a lakás (konyha) szellőztetésére szolgál, azonban erről más berendezések hivatottak gondoskodni, pl.: szellőztető ventilátorok, nyílászárók. A páraelszívók elsősorban az aktív főzőfelület közvetlen közelében kell, hogy megfelelően működjenek, azaz meg kell, hogy akadályozzák, az itt keletkező zsíros gőzök és a kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben. Gondoljunk csak arra, milyen kellemetlen az égett olajszag. A páraelszívó teljesítménye a légáramlás során kifejtett szívóhatás ellensúlyozására szolgál. A légáramlás (huzathatás) függ a helységek és a nyílászárók méretétől, számától. A teljesítmény kiválasztásánál további fontos szempont a különböző főzési szokások figyelembe vétele. (Intenzitás, gyakoriság, fűszerezés) Tehát a megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helység méreteitől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye. A vásárlásnál ezért több szempontból is előnyösebb a nagyobb teljesítményű páraelszívó kiválasztása!

A páraelszívókat minimálisan 6 szoros légcsere számra választjuk, maximálisan pedig 12 szeresre. Tehát számoljuk össze hány légköbméter az a tér ahol a páraelszívó üzemel. Beleértve a boltívvel vagy nyitott ajtóval kapcsolódó étkezőt is. Ezt szorozzuk meg 6-al és 12-vel, és ezt az értéket ajánlatos tudnia a páraelszívónak az EN61591 szabvány szerint.
10–15m² minimum 150–250m³/h
15–20m² minimum 250–350m³/h
20–30m² minimum 350–500m³/h
30–40m² minimum 500–600m³/h
40–50m² minimum 600–800m³/h
50–60m² minimum 800–1000m³/h

Milyen méretű páraelszívót válasszunk?

MÉRETEK

A beépíthető elszívók szélessége általában 50 - 90 cm között van. (leggyakoribb a 60 cm szélesség)

A falra szerelhető készülékek 60, 70, 90, 120 cm szélességben kaphatók. Fontos, hogy a főzőfelület méretének megfelelően válasszuk ki a páraelszívót, legalább olyan szélességű vagy nagyobb páraelszívót válasszunk, mint a főzőlapunk felülete.

Hogyan lehet csendesebb?

ZAJSZINT dB(A)

Amennyiben nagyobb teljesítményű páraelszívót választunk, átlagos használat mellett alacsonyabb fokozaton is üzemeltethetjük a készüléket, így a motor és a légáramlás zajszintje jelentősen csökken, ugyanakkor a páraelszívó így is megfelelő szívóhatást biztosít. Egyre több típus kapható már külső motoros változatban is, tovább csökkentve ezzel a csendes működés által biztosított komfort érzetet.

Miért jó az intenzív fokozat?

FOKOZATOK

A gyártók a páraelszívókat, úgy alakítják ki, hogy megfeleljenek a különböző igénybevételeknek és felhasználási területeknek. Ezért a készülékek nem csak különböző szívóteljesítménnyel rendelkeznek, hanem több fokozatban is szabályozhatók. A teljesítmény általában 2 - 3 fokozatban szabályozható. Egyes modelleknél, a fokozottabb igénybevételekre (pl. olajban való sütésnél) intenzív fokozat is szolgál, mely működhet folyamatosan, vagy csak bizonyos ideig (néhány perc) hogy az így keletkező kellemetlen szagokat eltávolítsa.

Milyen üzemmódban használhatjuk a legoptimálisabban a készüléket?

ÜZEMMÓDOK

Kivezetett üzemmód

Ebben az üzemmódban, az elszívott levegő - a zsírszűrő filteren áthaladva - egy csőrendszeren keresztül a szabadba vagy kéménybe kerül. Fontos, hogy ennél a változatnál, biztosítsuk a megfelelő friss levegő beáramlását is, mert csak így működnek megfelelő hatékonysággal a készülékek, nem beszélve arról, hogy nem elég az elhasznált levegőt elszívni, annak megfelelő utánpótlása is fontos.

Nem szükséges aktívszénszűrő, de a levegő után pótlást biztosítani kell!

Nyílt égésterű kéménybe kötött fűtőberendezéssel egy légtérben ez a bekötési mód nem alkalmazható!

Keringetéses üzemmód

Ha a készüléket ebben az üzemmódban üzemeltetjük, a levegő a zsírszűrőkön áthaladva, egy aktívszénfilteren is keresztül halad, mely némileg megszűri a kellemetlen szagokat, gőzöket, majd a megtisztított levegő visszakerül a konyha levegőjébe. Ebben az esetben a kapacitás a szénszűrő állapotától (elhasználódás mértéke) függően kb. 60-80% -ra csökken. Ez az üzemeltetési mód csak akkor ajánlott, ha a kivezetésre nincs lehetőség. Az aktívszén-szűrőket átlagos használat mellett 6 havonta cserélni kell.

Külön rendelhető aktívszénszűrő szükséges!

Nyílt égésterű kéménybe kötött fűtőberendezéssel egy légtérben ez a bekötési alkalmazható!

Szokás megadni három számot 1400/1000/740 ez a három szám az árulja el hogy egy páraelszívó motor ha nincs beszerelve a páraelszívóba csak magában szűrők és kifúvó vezeték nélkül 1400m3/h levegőt képes szállítani. A második szám az már egy beszerelt motorra vonatkozott, tehát már a szűrőkön átkellet szívni a levegőt, de kivezetés még nem volt és aktívszénszűrő sem volt felszerelve. Mikor a páraelszívókat elkezdték lemérni az EN61591 szerint akkor a 120mm-es csövek voltak elterjedve itt 15Pa-al majd jöttek 150mm-es csövek itt 5Pa terheléssel mértek 1000m3/h/5Pa. Ezt szokás szabad kivezetés értéknek nevezni. Majd a 3.-ik szám azt jelenteti hogy beszerelve a motor a páraelszívóba és kivezetve mennyit szállít. No de a csővezeték a kivezetéshez nem mindegy milyen hosszú és milyen kanyargós mert minél hosszabb minél kanyargósabb annál nehezebb a levegőt kipréselni rajta. Ezért egy olyan csőrendszerre kellett rákötni ami egy 1 méteres függőleges szakaszból, majd egy 90°-os könyökből majd 1 méteres vízszintes szakaszból állt. Ez már közelebb állt az általános kivezetésekhez, és jobban összehasonlíthatóak lettek a páraelszívók 740m3/h. Mi az első két számot jelenleg nem közöljük, nem igazán releváns a kiválasztás szempontjából.

A képen a kék vonal jelzi az 5Pa - 150mm-es csőszakasz ellenállását az alsó tengelyen látható m3/h érték esetén. Ez a motor a piros görbe mentén szállít maximális fordulatszámon, a két görbe 740m3/h -nál metszi egymást tehát az utolsó számjegy.

  • Az oldalon található 2018-as árak csak írásos visszaigazolás esetén érvényesek.
  • A feltüntetett árak Bruttó fogyasztói árak, tartalmazzák a 27% ÁFA-t és az újrahasznosítási díjat.
  • Az oldalainkon található márkanevek, logók és fantázia nevek bejegyzett cégek tulajdonai! Mi csak a termékek beazonosíthatósága miatt szerepeltetjük őket!
  • A kijelzőkön megjelenő színek eltérnek a valóságtól!
  • © 1993-2018 Minden jog fenntartva.

Katalógusok | Árlisták | ÁSZF | Szállítás | Fórum | Klímaszerelés, klíma javítás Szeged

Kedvezményt szeretne?
Kérjen ajánlatot most! Email: info@parafalo.hu