Mit jelent a hőszivattyús szárítógép?

A hőszivattyús szárítógép is kondenzációs elven müködik mint az elődjei csak sokkal takarékosabban.
párakicsapódás
Ugye azt tudjuk hogy a pára hideg felületre kicsapódik? Télen párásodik az autónk vagy a busz ablaka, szerencsétlen esetben otthon is az ablak alja. Ezt a jelenséget használja ki a hőszivattyús szárítógép is. A gyártók beleépítenek egy kis hűtőgépet ami tulajdonképpen egy hőszivattyú. Lehűtjük a dobból kiszívott párás levegőt, abból kicsapódik a pára és lecsöpög majd a hűtőgép meleg oldalán átvezetjük a lehűtött levegőt ami így visszamelegszik. Ez egy nagyon gazdaságos páramentesítési módszer. Két legyet is ütünk egy csapásra, a levegő ha elveszti páratartamát akkor melegszik … és fordítva ha párásítjuk akkor hűl. Ahhoz hogy a dobban elpárologjon a ruhákból a víz, ahhoz meleg kell. És második hogy a hűtőgépek is veszteséggel üzemelnek mint minden ember alkotta gép, így a hűtés során keletkezett veszteségek is hőként jelentkeznek ami szintén segít a párologtatásban.

Az alábbi videóban látható a hőszivattyú a dob alatt beépítve.

Egy másik cikkünkben hogy hogyan működik a párátlanító, illetve hogyan működik a hőszivattyú.

És majdnem lemaradt a régi energia pazarló kondenzációs szárítógépekben nincs hűtőgép, a helység levegőjével hűtjük le a dobból elszívót meleg párás levegőt hogy kicsapódjon a pára. Így fűtve a helységet. Ami télen ugye nem veszteség de nyáron igen, illetve ha nyáron kánikula van nem igen tud kondenzálódni a pára.

Van még az evakuációs szárítógép ami egyszerűen a dobból elszívót párás levegőt kidobja, kivezethető a szabadba. De valljuk be nem egy gazdaságos megoldás hogy az egyszer felmelegített levegőt kidobjuk a szabadba.

A hőszivattyús szárítógép télen-nyáron gyorsan, kíméletesen alig felmelegítve ezért gazdaságosan szárítja ruháinkat. Széles hőszivattyús szárítógép kínálatunkban reméljük megtalálja az Önnek megfelelőt.

Csöpög a páraelszívó vagy a ventilátor?

Elég sokszor előfordul hogy csöpög a víz a páraelszívó vagy ventilátor kivezető csövéből. Ugye a lakásból elszívott/kifújt levegő meleg és párás, a padlástér vagy a kémény meg hideg/hidegebb. És már párásodik is a cső belseje, ami előbb utóbb vissza folyik. Erre tudunk önnek egy trükkös kis elemet kínálni amiben körben van egy gyűrű ami a visszafolyó párát összeszedi és elvezethető. A kondenzátum csapdát építse be a függőleges csőrendszer aljába, majd a kondenzátumot vezesse ki a szabadba.

folyik a ventilátor


Vásárolja meg a kondenzvíz elvezetőt kifolyóval
a kivezető csonkba a D20-as víznyomó cső pont passzol.


Vásárolja meg a kondenzvíz elvezetőt kifolyó nélkül
kifúrható tetszés szerint csőhöz.

csöpög a páraelszívó

csöpög a ventilátor

csepeg a ventilátor

csepeg a páraelszívófolyik a páraelszívó folyik a páraelszívó

Folyik a pára az ablakon?

Ha folyik a pára az ablakán, és megoldást is keres? Akkor pont jó helyen jár. A mai modern lakásokban a jól záródó nyílászárók nem igen engedik a szellőzést. 2 megoldást tudunk kínálni a gépi szellőzést szabályzott páratartalom szabályzással. Ez utólagosan is beépíthető 2-3 nap felfordulással és akár milliós költséggel. Így szellőztetnie sem kell.

Vagy az olcsóbb gyorsabb megoldás is szóba jöhet, rendel egy kis 10-12 kg.-os gépet ami kivonja a felesleges párát a lakása levegőjéből. Az ideális a 55-60% RH lenne de ha Önnek van páratartalom mérője akkor láthatja hogy 75-80% is előfordul.

A párátlanító készülék roppant egyszerűen működik. Tulajdonképen egy kis hűtőgép. Egy kis ventilátor beszívja a párás levegőt, ami áthalad a hűtőgép hideg oldalán ott kicsapódik a pára. De hogy ne fújjon ki hideget mint egy klíma, ezért a hűtőgép meleg oldalán is átvezetjük. Így a levegő se nem hűl se nem melegszik csak párátlanítódik (de szép szó lett 🙂 ).

Vásároljon párátlanítót a PáraFaló-tól!

Páraelszívó, szagelszívó aktív szén szűrővel belső keringetéssel.

Egy vitaindító bejegyzés lenne a következő pár sor.

Tisztelt …!
Érdeklődnék, hogy létezik-e olyan légszívó berendezés, ? üzletben hamburger hús sütéséhez lenne rá szükségem ? mely a beszívott levegőt megtisztítva például az elszívó tetején kifújja, vagyis szabad kieresztésű. Sajnos a beszívott levegőt falon kívülre elvezetni nem tudom, mivel rendkívül költséges lenne.
Köszönettel,

És a válaszom.

Kedves Hölgyem, Tisztelt Uram!
Köszönöm érdeklődését, a páraelszívókat lehet üzemeltetni aktívszén szűrővel is. Ilyenkor a páraelszívó az alsó fémzsírszűrőn keresztül beszívja a zsírpárától már megtisztítót levegőt, és motorra vagy a motor elé elhelyezett aktívszén rétegen is átszívja. Majd ha nem készül kivezetés a szabadba akkor kifúvó oldalon felül visszajut a légtérbe.
Véleményem szerint ez egy igen drága üzemeltetési mód. Háztartási alkalmazásban 4 havonta szükséges cserélni. De lehetségesnek tartom hogy kisipari környezetben, hogy akár hetente, havonta is telítődik. Regenerálásra vagy újraszámlálásra az általunk forgalmazott aktívszén szűrő egységek nem alkalmasak.
http://www.parafalo.hu/paraelszivo-aktivszenszuro/ itt megtekintheti az árakat és hogy melyik páraelszívóz rendelhető.
További Együttműködés Reményében …

Hátsó kivezetés, hátra kivezethető páraelszívó

Nagyon sokan keresik manapság is a hátra felé kivezethető páraelszívókat. A hátsó kivezetéses páraelszívók általában csak a lehetőséget adják meg, egy kis barkácsolásra majdnem mindig szükség van. A hátsó rész kivan könnyítve, ki kell ütni egy csavarhúzóval. És vagy van egy dugó a felső kivezetés lezárására vagy nincs. Szóval manapság ez már nem annyira támogatót opció, és volt már rá példa hogy azonos típus néven futó páraelszívó egyik szállítmány megoldható volt hátra felé kivezetni a következő nem az azt követő meg megint.

Az 1 motoros CATA TF kihúzható páraleszívót lehet hátsó kivezetésre átalakítani.
Az DAVO standard páraleszívót lehet hátsó kivezetésre átalakítani.

Egy könnyebb lista is hogy melyik elszívó vezethető ki a jelenlegi választékunkból.
http://www.parafalo.hu/paraelszivo_hatso_kivezetessel_is.php
Általában hátul középen van a kivezetés, a gyártók valamiért nem adnak méretezett rajzott róla csak sémát.

WHIRLPOOL AKR 520

Páraelszívó hátrafelé kivezetve szerelési rajz

CATA F 2014 előtt! 2014 utáni rajzunk nincs.

Páraelszívó hátrafelé kivezetve szerelési rajz
CATA F 90 cm széles

Páraelszívó hátrafelé kivezetve szerelési rajz