Mit jelent a hőszivattyús szárítógép?

A hőszivattyús szárítógép is kondenzációs elven müködik mint az elődjei csak sokkal takarékosabban.
párakicsapódás
Ugye azt tudjuk hogy a pára hideg felületre kicsapódik? Télen párásodik az autónk vagy a busz ablaka, szerencsétlen esetben otthon is az ablak alja. Ezt a jelenséget használja ki a hőszivattyús szárítógép is. A gyártók beleépítenek egy kis hűtőgépet ami tulajdonképpen egy hőszivattyú. Lehűtjük a dobból kiszívott párás levegőt, abból kicsapódik a pára és lecsöpög majd a hűtőgép meleg oldalán átvezetjük a lehűtött levegőt ami így visszamelegszik. Ez egy nagyon gazdaságos páramentesítési módszer. Két legyet is ütünk egy csapásra, a levegő ha elveszti páratartamát akkor melegszik … és fordítva ha párásítjuk akkor hűl. Ahhoz hogy a dobban elpárologjon a ruhákból a víz, ahhoz meleg kell. És második hogy a hűtőgépek is veszteséggel üzemelnek mint minden ember alkotta gép, így a hűtés során keletkezett veszteségek is hőként jelentkeznek ami szintén segít a párologtatásban.

Az alábbi videóban látható a hőszivattyú a dob alatt beépítve.

Egy másik cikkünkben hogy hogyan működik a párátlanító, illetve hogyan működik a hőszivattyú.

És majdnem lemaradt a régi energia pazarló kondenzációs szárítógépekben nincs hűtőgép, a helység levegőjével hűtjük le a dobból elszívót meleg párás levegőt hogy kicsapódjon a pára. Így fűtve a helységet. Ami télen ugye nem veszteség de nyáron igen, illetve ha nyáron kánikula van nem igen tud kondenzálódni a pára.

Van még az evakuációs szárítógép ami egyszerűen a dobból elszívót párás levegőt kidobja, kivezethető a szabadba. De valljuk be nem egy gazdaságos megoldás hogy az egyszer felmelegített levegőt kidobjuk a szabadba.

A hőszivattyús szárítógép télen-nyáron gyorsan, kíméletesen alig felmelegítve ezért gazdaságosan szárítja ruháinkat. Széles hőszivattyús szárítógép kínálatunkban reméljük megtalálja az Önnek megfelelőt.

Csöpög a páraelszívó vagy a ventilátor?

Elég sokszor előfordul hogy csöpög a víz a páraelszívó vagy ventilátor kivezető csövéből. Ugye a lakásból elszívott/kifújt levegő meleg és párás, a padlástér vagy a kémény meg hideg/hidegebb. És már párásodik is a cső belseje, ami előbb utóbb vissza folyik. Erre tudunk önnek egy trükkös kis elemet kínálni amiben körben van egy gyűrű ami a visszafolyó párát összeszedi és elvezethető. A kondenzátum csapdát építse be a függőleges csőrendszer aljába, majd a kondenzátumot vezesse ki a szabadba.

folyik a ventilátor


Vásárolja meg a kondenzvíz elvezetőt kifolyóval
a kivezető csonkba a D20-as víznyomó cső pont passzol.


Vásárolja meg a kondenzvíz elvezetőt kifolyó nélkül
kifúrható tetszés szerint csőhöz.

csöpög a páraelszívó

csöpög a ventilátor

csepeg a ventilátor

csepeg a páraelszívófolyik a páraelszívó folyik a páraelszívó

Folyik a pára az ablakon?

Ha folyik a pára az ablakán, és megoldást is keres? Akkor pont jó helyen jár. A mai modern lakásokban a jól záródó nyílászárók nem igen engedik a szellőzést. 2 megoldást tudunk kínálni a gépi szellőzést szabályzott páratartalom szabályzással. Ez utólagosan is beépíthető 2-3 nap felfordulással és akár milliós költséggel. Így szellőztetnie sem kell.

Vagy az olcsóbb gyorsabb megoldás is szóba jöhet, rendel egy kis 10-12 kg.-os gépet ami kivonja a felesleges párát a lakása levegőjéből. Az ideális a 55-60% RH lenne de ha Önnek van páratartalom mérője akkor láthatja hogy 75-80% is előfordul.

A párátlanító készülék roppant egyszerűen működik. Tulajdonképen egy kis hűtőgép. Egy kis ventilátor beszívja a párás levegőt, ami áthalad a hűtőgép hideg oldalán ott kicsapódik a pára. De hogy ne fújjon ki hideget mint egy klíma, ezért a hűtőgép meleg oldalán is átvezetjük. Így a levegő se nem hűl se nem melegszik csak párátlanítódik (de szép szó lett 🙂 ).

Vásároljon párátlanítót a PáraFaló-tól!

Páraelszívó, szagelszívó aktív szén szűrővel belső keringetéssel.

Egy vitaindító bejegyzés lenne a következő pár sor.

Tisztelt …!
Érdeklődnék, hogy létezik-e olyan légszívó berendezés, ? üzletben hamburger hús sütéséhez lenne rá szükségem ? mely a beszívott levegőt megtisztítva például az elszívó tetején kifújja, vagyis szabad kieresztésű. Sajnos a beszívott levegőt falon kívülre elvezetni nem tudom, mivel rendkívül költséges lenne.
Köszönettel,

És a válaszom.

Kedves Hölgyem, Tisztelt Uram!
Köszönöm érdeklődését, a páraelszívókat lehet üzemeltetni aktívszén szűrővel is. Ilyenkor a páraelszívó az alsó fémzsírszűrőn keresztül beszívja a zsírpárától már megtisztítót levegőt, és motorra vagy a motor elé elhelyezett aktívszén rétegen is átszívja. Majd ha nem készül kivezetés a szabadba akkor kifúvó oldalon felül visszajut a légtérbe.
Véleményem szerint ez egy igen drága üzemeltetési mód. Háztartási alkalmazásban 4 havonta szükséges cserélni. De lehetségesnek tartom hogy kisipari környezetben, hogy akár hetente, havonta is telítődik. Regenerálásra vagy újraszámlálásra az általunk forgalmazott aktívszén szűrő egységek nem alkalmasak.
http://www.parafalo.hu/paraelszivo-aktivszenszuro/ itt megtekintheti az árakat és hogy melyik páraelszívóz rendelhető.
További Együttműködés Reményében …